Profiteren van goed onderhoud
18 april 2023

Profiteren van goed onderhoud

Als eigenaar van een PV-installatie is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan je systeem te doen. Door je PV-installatie goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat deze efficiënt blijft werken en de maximale energieproductie blijft leveren. We hebben de voordelen van onderhouden, maar ook de nadelen van het niet goed onderhouden voor je op een rijtje gezet.

Als eigenaar van een PV-installatie is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan je systeem te doen. Door je PV-installatie goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat deze efficiënt blijft werken en de maximale energieproductie blijft leveren. We hebben de voordelen van onderhouden, maar ook de nadelen van het niet goed onderhouden voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van een goed onderhouden PV-installatie

1. Verbeterde prestaties

Een goed onderhouden PV-installatie zal beter presteren dan een systeem dat niet goed wordt onderhouden. Door het regelmatig reinigen van de panelen, het vervangen van defecte onderdelen en het upgraden van verouderde technologieën, kan de installatie de maximale energieproductie behouden.

2. Verminderde downtime

Een van de belangrijkste voordelen van regelmatig onderhoud is verminderde downtime. Als een PV-installatie uitvalt, kan dat leiden tot verlies van inkomsten en extra kosten voor reparatie. Door het uitvoeren van regelmatig onderhoud kunnen problemen worden opgespoord voordat ze een grote storing veroorzaken. Hoe groter je installatie, des te groter is vanzelfsprekend het verlies van inkomen. Wat veel eigenaren zich echter niet realiseren, is dat 1.47% productieverlies weinig lijkt maar bij grote installaties al snel honderden euro’s inkomensverlies kan betekenen.

3. Verlengde levensduur

Een goed onderhouden PV-installatie kan ook een langere levensduur hebben. Door preventief onderhoud en reparaties uit te voeren, kunnen de verschillende componenten van het systeem in optimale staat worden gehouden, waardoor de totale levensduur van het systeem wordt verlengd.

4. Hogere energieopbrengst

Een goed onderhouden PV-installatie kan ook een hogere energieopbrengst genereren. Door regelmatig onderhoud kunnen defecte componenten worden vervangen, zodat het systeem efficiënter werkt en meer energie produceert. Dit kan op zijn beurt leiden tot een hogere opbrengst en dus hogere inkomsten voor het bedrijf.

Nadelen van een niet goed onderhouden PV-installatie

1. Verminderde prestaties

Als een PV-installatie niet goed wordt onderhouden, zal deze na verloop van tijd minder goed presteren. Bijvoorbeeld, als de panelen niet worden schoongemaakt, kan er vuil ophopen en de energieproductie verminderen. Als de omvormer niet regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden, kan dit leiden tot storingen en downtime.

2.Verhoogde downtime

Als een PV-installatie niet goed wordt onderhouden, is de kans groter dat er storingen en downtime optreden. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten en extra kosten voor reparaties. 

 3. Kortere levensduur

Een PV-installatie die niet goed wordt onderhouden, heeft over het algemeen een kortere levensduur. Dit komt doordat de verschillende componenten van het systeem onderhevig zijn aan slijtage en beschadiging. Als deze beschadiging niet op tijd wordt opgemerkt en gerepareerd, kan dit leiden tot grotere problemen en uiteindelijk tot vroegtijdige vervanging van de hele PV-installatie.

4. Lagere energieopbrengst

Gebrek aan, of slecht onderhoud kan ook leiden tot een lagere energieopbrengst. Dit komt doordat de verschillende componenten van het systeem minder efficiënt werken. Bijvoorbeeld, als de panelen niet regelmatig worden schoongemaakt, kan er vuil op blijven zitten en het zonlicht blokkeren, waardoor de energieopbrengst afneemt. Dit kan leiden tot een vermindering van de inkomsten voor het bedrijf.

Het regelmatig onderhouden van een grote PV-installatie is dus van cruciaal belang voor het behoud van maximale energieproductie en om de levensduur van je systeem te verlengen. Door het uitvoeren van regelmatige reiniging, inspectie en onderhoud van de verschillende componenten van het systeem, kan het systeem efficiënt blijven werken en een hogere energieopbrengst genereren. Gelukkig voor jou beschikt Covolt over de software om jouw systeem uit te lezen. Hiermee kunnen we real-time prestaties meten en zien of jouw systeem 

onderhoud nodig heeft. Het opzetten van een regelmatig onderhoudsschema kan ervoor zorgen dat het systeem optimaal blijft werken en dat de levensduur wordt verlengd. Door te investeren in regelmatig onderhoud van uw PV-installatie, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf blijft profiteren van de voordelen van hernieuwbare energie en uw bijdrage blijft leveren aan een duurzamere toekomst. 

Wil je weten of jouw PV-installatie onderhoud nodig heeft?  Neem contact op met j.debie@covolt.eu

Wil je meer informatie? Neem dan contact via onderstaande knop. Onze medewerkers staan voor je klaar!