Haal het maximale uit je duurzame energie installatie
30 maart 2023

Haal het maximale uit je duurzame energie installatie

In deze blog schijnen wij zonlicht op de vele voordelen van een goed asset management. Het beheren van een duurzame energie-installatie of zonnepark kan namelijk een grote uitdaging zijn. Het vereist veel aandacht voor detail en expertise om de prestaties te optimaliseren en de kosten te minimaliseren.

Een belangrijk aspect van het beheren van een dergelijke installatie is het hebben van een goed asset management plan. Dit plan kan helpen om de levensduur van de apparatuur te verlengen, de energieproductie te verhogen, de risico's te minimaliseren, de veiligheid te verbeteren en te voldoen aan de vereisten van regelgeving en veiligheid. In deze blogpost zullen we de 8 belangrijkste redenen bespreken waarom het hebben van een goed asset management plan cruciaal is voor het optimaal benutten van je duurzame energie-installatie.

1. Verbetering van de prestaties

Een goed asset management plan kan helpen bij het verbeteren van de prestaties van de installatie of het zonnepark door een betere monitoring van de prestaties, onderhoud en reparaties op de juiste momenten uit te voeren en eventuele storingen te voorkomen.

2. Verhoogde energieproductie

Een zonnepark of duurzame energie-installatie die goed wordt beheerd, kan betere prestaties leveren en dus meer energie produceren. Dit betekent een hogere opbrengst en meer winst voor jou. Rendementsverlies is direct inzichtelijk door continue monitoring.

3. Vermindering van stilstandtijd

Een goed asset management plan kan helpen bij het minimaliseren van de stilstandtijd van de installatie of het zonnepark door preventief onderhoud en tijdige reparaties uit te voeren. Dit betekent minder verlies van inkomsten en minder kans op storingen die leiden tot dure reparaties. Met de huidige energieprijzen zie je dit meteen terug in je portemonnee.

4. Verlenging van de levensduur van de apparatuur

Een goed asset management plan kan helpen bij het verlengen van de levensduur van de apparatuur door het regelmatig uitvoeren van onderhoud en reparaties. Hierdoor hoeft de apparatuur minder vaak te worden vervangen, wat kostenbesparingen oplevert.

5. Minimalisering van risico's

Een goed asset management plan kan helpen bij het minimaliseren van de risico's die gepaard gaan met de exploitatie van een duurzame energie-installatie of zonnepark, waaronder veiligheidsrisico's en milieurisico's. Een gemoedsrust voor de verzekeraar.

6. Verbetering van de veiligheid

Een goed asset management plan kan helpen bij het verbeteren van de veiligheid van de exploitanten en de omgeving door het identificeren en beheersen van potentiële gevaren en het implementeren van effectieve veiligheidsprocedures.

7. Verbetering van de rapportage en analyse

Een goed asset management plan kan helpen bij het verbeteren van de rapportage en analyse van de prestaties van de installatie of het zonnepark. Dit betekent dat belangrijke gegevens kunnen worden vastgelegd en geanalyseerd om te bepalen hoe de activiteiten kunnen worden verbeterd om betere resultaten te behalen.

8. Conformiteit met regelgeving

Een goed asset management plan kan helpen bij het voldoen aan de regelgeving op het gebied van veiligheid, milieu en energie-efficiëntie. Dit betekent dat de exploitanten kunnen zorgen dat zij aan alle wettelijke vereisten voldoen, wat belangrijk is om sancties te voorkomen en om de reputatie van het bedrijf te beschermen.

Slim én samen

Bij Covolt zijn we gespecialiseerd in het technische en financiële beheer van duurzame energie-installaties. Onze focus ligt op het beheren, inspecteren, produceren en optimaliseren van de efficiëntie en opbrengst van deze installaties. Één partner voor jouw complete energie-installatie. Dat is Covolt. 

Bereken in 3 stappen hoeveel rendement jouw installatie kan opleveren met onze calculator

Wil je meer informatie? Neem dan contact via onderstaande knop. Onze medewerkers staan voor je klaar!